Nože v kuchyni sú najdôležitejšie. Viete, ako sa o nich starať?

Rady a tipy

S nožmi sa stretávame dennodenne v domácnosti a každý s nožov je našim verným pomocníkom. Preto je potrebné, aby sme udržovali nože vo výbornom stave. Vždy po každej práci je potrebné nôž manuálne očistiť a osušiť. Často sa stáva, aj mne, že nôž často len opláchneme a zabudneme poriadne osušiť, a pretrieť suchou handričkou s olejom, najlepšie strojovým olejom. Prečo? Pretože čepeľ nebude korodovať a nezačne hrdzavieť. Nože je potrebné správne uchovávať a starať sa o nich, pretože dôkladnou starostlivosťou vieme predĺžiť ich životnosť. S týmto má spojitosť aj brúsenie nožov.

Nože v kuchyni sú najdôležitejšie (Foto: Tescoma)

Na brúsenie nožov je nám ponúkaných množstvo prostriedkov od elektrických brúsiek, brúsnych kameňov, brúsnych papierov, ale aj keramických ocieľok. Nehovoríme už o tom, že samotné množstvo všetkých jednotlivých kúskov týchto druhov ponúkaných prostriedkov je neuveriteľné množstvo. Teda vybrať si, nie je jednoduchou záležitosťou. Pri brúsení však platí pravidlo, že používame len správny brúsiaci nástroj určený na konkrétny typ nožov. Neexistuje univerzálny spôsob pre všetky druhy nožov a čepelí.

Nôž Santoku PRECIOSO (Foto: Tescoma)

Brúsenie samo o sebe nie je len o dodržaní správneho uhla, líši sa aj podľa toho, či ide o nôž kuchynský, lovecký, bojový, alebo napríklad japonské nože, alebo aj typu výbrusu a aj skúsenosťami. Napríklad ostrie s uhlom 300, brúsime ho pod polovičným uhlom. Trikom pre začiatočníkov je zafarbiť ostrie fixov, pretože budete vidieť ako brúsite. Máte teda možnosť zlepšovať svoju techniku brúsenia ešte lepšie a precíznejšie, pretože aj je ubúdanie zafarbenia rovnomerné, brúsite správne. Nezabúdajme na to, že skutočne ostrý, dôkladne uskladňovaný a ošetrovaný nôž je schopný prerezať papier, najlepšie novinový.

Nôž mäsiarsky HOME PROFI (Foto: Tescoma)

Pri starostlivosti o nože je však následne potrebné venovať pozornosť aj ich uskladneniu. U mäsiarov a profesionálov, ktorí používajú mäsiarske nože, ale aj ďalších profesionálov a ich obľúbených nožov je dôležité správne uchovávanie nožov. Tie majú byť uložené jednotlivo, aby sa o sebe nedotýkali čepele nožov.

Text: PR